Hi ha dues maneres bàsiques de prendre la ratafia catalana: com a licor de sobretaula o com a aperitiu.
Com a licor de sobretaula, habitualment servit en copa o en got petit, és excel·lent acompanyat de postres músic (fruits secs), galetes de Santa Coloma o altres. Marida molt bé amb tota mena de postres, i en especial amb el gelat de torró.
Com a aperitiu, servit en un got llarg amb gel o refrigerat, es converteix en una beguda molt agradable, que es pot prendre en qualsevol moment, fins i tot combinat amb sifó, refresc, etc.
A més, recentment s'està posant de moda entre els bartenders, en l'elaboració de diferents còctels.
A nivell de cuina i maridatge amb la Ratafia Catalana, segons explica el Sr. Fuentes a l'article "la ratafia, licor de territori" a la revista Cupatges [no. 33 d'abril-maig 2010], "la ratafia ha estat una companya històrica de postres i reunions a mitja tarda. Avui en dia es pren amb gelat, flams i formatge. També incorpora receptes de la cuina més creativa. Ara, des de temps antics ha maridat amb galetes, coques, dolços i pastes de tot tipus... ". A dia d'avui, diversos cuiners i cuiners catalans de prestigi, alguns d'ells de renom internacional, l'utilitzen en la preparació de plats i postres. Un exemple és Carme Ruscalleda, amb 3 estrelles Michelin, que d'aquest producte diu "[... a Sant Pau (és el nom del seu desaperagut restaurant) el tenim a la llista d'ingredients inspiradors. Amb un toc de ratafia hem espulit les pulardas, hem fet pomes al forn i peres confitades, [...]. L'hem convertit en gelatina per posar-lo en daus petits en una sopa de meló amb franbuesas, [...] ". O Joan Roca del restaurant "el celler de Can Roca" considerat un dels millors restaurants del món que utilitza la ratafia en receptes com "conill confitat amb canyella i ratafia, tartera de perol i Poma". [J. Quintana, 2011].